The internet as an information and economic appliance in the lives of teens and young adults

Lenhart, Amanda – Purcell, Kristen – Smith Aaron – Zickuhr, Kathryn [2010]: Social Media and Young Adults – Part 4: The internet as an information and economic appliance in the lives of teens and young adults

A tizenévesek, a felnőttek és az online egészségügyi információk:

A tizenévesek (12-17) körülbelüli egyharmada (31 %) használja az internetet különböző egészségügyi problémában való tájékozódásra. Ez a szám 2000 óta növekszik, illetve folyamatos változást mutat: míg 2000-ben a fiatalabb (12-13) és idősebb (14-17) tizenévesek online egészségügyi keresései aránya majdnem megegyeztek, mostanra az „idősebbek” oldala elhúzott. A 14-17 évesek 38%-a, míg a 12-13 évesek 13%-a keresgél egészségügyi témában az interneten.

A bizalmasabb egészségügyi témákat tekintve (pl. szex, kábítószer használat), a tizenévesek 17 %-a informálódik az interneten, ebből a lányok 23 %-a, a fiúk 11 %-a. A 2009-es kutatások alapján nincs faji vagy etnikai, iskolai vagy végzettségbeli különbség azok között akik keresnek és azok között akik nem egészségügyi információkat az interneten.

A felnőtteket vizsgálva a legélesebb határvonal az 50. életév. Az 50 év alattiak körülbelüli 70 %-a (a 30 év alattiak 72 %, a 30-49 évesek 71 %), míg a az 50 vagy 50 felettiek 41 %-a keres egészségügyi információkat az interneten.

A nők többet keresnek egészségügyi témában mint a férfiak: 56 %-a nőknek és 48 %-a férfiaknak.

A 2008 Decemberében készült felmérés alapján a 18+-os felnőttek 61%-a internetes kereső egészségügyi témában. A keresések megoszlása: 38% testmozgás és fitnesz, 21% mentális egészségügyi problémák pl. stressz, 24% fogyás, diéta, testsúly kontroll.

Egészségügyi témák

Az egészségügyi témában való informálódás az egyik legfontosabb tárgya az internetes kereséseknek. 10-ből 8 felhasználó tájékozódik az interneten egészségügyi témában, ezzel a harmadik legnépszerűbb internetes tevékenység, míg az első az email küldése, a második pedig a keresők használata.

Az egészségügyi témában való keresések generációk közötti megoszlása:

Kik keresnek egészségügyi témában?

Az egészségügyi témában keresők csoportjai leggyakrabban azok a felnőttek, akiknek vagy akik ismerőseinek az elmúlt 12 hónapban egészségügyi ellátásban volt része; a nők; felnőttek 18-49-es korosztálya; felnőttek legalább egy főiskolai végzettséggel; magas jövedelmű háztartásban élő felnőttek.

A nők 86%-a, a férfiak 73%-a, azaz többségben a nők keresnek egészségügyi témában az interneten, az internettel rendelkezők közül.

88%-a azoknak, akik vagy akik ismerőseinek az elmúlt 12 hónapban egészségügyi ellátásban volt része, az internettel rendelkezők közül.

89%- a felnőtteknek, akik legalább egy főiskolai végzettséggel rendelkeznek, az internettel rendelkezők közül.

87%-a nagyon magas és 72%-a a magas jövedelmű háztartásban élő felnőtteknek, az internettel rendelkezők közül.

64%-a a felnőtteknek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, szemben 81%-a azoknak, akik nem szenvednek krónikus betegségekben. (érdekes)

Mire keresnek?

29% élelmiszerbiztonság

24% kábítószer használat

19% terhesség és gyermekszületése

17% memóriavesztés, demencia vagy Alzheimer-kór

16% orvosi tesztek és eredmények

14% krónikus fájdalmak kezelése

12% idős vagy fogyatékkal élő személy hosszú távú gondozása

7% „a hosszú élet titkai”

 

66% valamilyen speciális betegségre, vagy orvosi problémára. 2010-ben a leggyakrabbak: övsömör, epehólyag, köszvény, aranyér, lupus, bőrproblémák, allergia, szívbetegség, cukorbaj, alvászavarok.

56% valamilyen orvosi kezelésre. 2010-ben a leggyakrabbak: fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, magas vérnyomás kezelése, méheltávolítás, cukorbetegség kezelése, antibiotikumok, kolonoszkópia, koleszterincsökkentés

Mérés_Szabó Zsófia H9CTM7_STAT_Health information

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s