USING SOCIAL MEDIA TO REACH CONSUMERS: A CONTENT ANALYSIS OF OFFICIAL FACEBOOK PAGES

USING SOCIAL MEDIA TO REACH CONSUMERS: A CONTENT ANALYSIS OF OFFICIAL FACEBOOK PAGES
Amy L. Parsons, King’s College

1. Milyen kérdésre keresi a választ a cikk, mi a fő kutatási kérdés, milyen hipotézisekkel él? Igazolja vagy sem a kutatás ezeket?
Mi is a „social media” és miért kell a vállatoknak megfontolni a használatát, és hogy érhetik el fogyasztók millióit? – A cikk 70 nemzetközi márka (Interbrand Best Global Brands 2010 list and Brandz Top 100 Most Valuable Global Brands 2011 list) facebook oldalának tartalmát vizsgálva arra keresi a választ, hogy a vállalatok hogy használják a közösségi médiát a marketing és reklám stratégiájukban.

2. Cikkben megtalálható fontosabb definíciók, hivatkozással (saját, v szerző+évszám)
Social media refers to “online tools where content, opinions, perspectives, insights, and media can be shared … (and) at its core social media is about relationships and connections between people and organizations.” (Nair 2011, p. 45)
3. Felállít-e elméleti modellt vagy keretet a szerző? Másold be az ehhez kapcsolódó esetleges ábrát + rövid magyarázatot!
Elméleti háttérként a szerző a növekvő közösségi média használatot említi, illetve a hagyományos marketing megváltozását, azt, hogy a közösségi oldalak teret engednek a fogyasztói aktivitásnak ezáltal csökkentve a vállalat ellenőrzését a közzétett tartalmakkal kapcsolatosan.
Fontos továbbá, hogy a közösségi platformok használata integrálva legyen a marketing stratégiába és meghatározott célok elérése érdekében történjen. A megfelelő eszköz/platform megválasztását befolyásolja a célcsoport, a közvetítendő üzenet és a szükséges kontroll mértéke.
Ezek használata számos lehetőséget kínál arra, hogy megfogják, meghallgassák a fogyasztókat, kiszolgálják őket és vásárlásra ösztönözzék. Visszajelzéseiket termék-/szolgáltatásfejlesztésre, valamint piackutatásra is alkalmazhatják.
A cikk elméleti keretét a közösségi média 7 funkcionális építőköve adja meg, melyek a következők:
• identity
• presence
• relationships
• reputation
• groups
• conversations
• sharing
A kutatás tárgyát képzi az is, hogy a vállalatok mennyire alkalmazzák a 7 építőkövet.

4. Egyéb érdekes gondolat a cikkből:
900 millió különböző oldalon, csoportban és közösségi oldalon kommunikálnak az emberek. Egy átlagos felhasználó 80 közösségi oldalhoz/csoporthoz/eseményhez csatlakozott, 90 féle tartalmat hoz létre havonta és havonta több mint 30 milliárd tartalommegosztás történik.
A 63 márka oldalán az átlagos lájk szám 3.636.453.
1 hónap alatt átlagosan 24-szer posztoltak. A legtöbb 127, a középérték 20, a legkevesebb pedig fél tucat poszt volt.
5. Konklúzió: milyen (menedzseri) következtetéseket fogalmaz meg a cikk?
A 70 vizsgált vállalat közül 65 rendelkezett hivatalos facebook oldallal. Az oldalak vizsgálatának szempontjai:
• content of tabs
• number of likes
• wall content
Átlagosan 7 ’tab’ot használtak az oldalakon.

A tabok a következőképp kategorizálhatók:
• identity – information, photos, video, promotion/product/campaign information events, our pages/links, welcome, philanthropy/causes, local/international/my country, responsibility/policy, and careers/company jobs a márkák közösségi médiában történő azonosítását segítik
• persence – connect/support/questions/FAQ
• relationships – reviews/tell us
• reputation – photos, video, events, promotion/product/campaign, information, philanthropy/causes, responsibility/policy, and reviews/tell us a vállalat megítélésére lehet befolyással
• conversation – discussions, polls/quizzes, connect/support/questions/FAQs
• sharing – discussions, and reviews/tell
6. Saját vélemény: mi az, amivel egyet értesz/nem értesz egyet; mi az, amit hasznosnak találsz a témád szempontjából; mit kritizálnál?
Érdekesnek találom a tabok és kategóriák behatárolását, ezek megoszlását, valamint az átlagos és maximális poszt és lájk számokat.
Ezeket érdemes lehet vizsgálni a gyakorlatban is egy cégnél, illetve mélyebbre ásva az iparági jellegzetességekhez kapcsolódó poszt kategóriákat és tabok, valamint ezek célját és eredményességét.

7. 10-15 kulcsszó
facebook, brand, categories, tabs, like, content analysis, reputation, relationship, identity, groups, conversations, sharing

92547704

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s