The creativeness and effectiveness of online interactive rich media advertising

0. Mű hivatkozása, szakdolgozat-kompatibilis módon:

Ginger Rosenkrans, 2009. The creativeness and effectiveness of online interactive rich media advertising. Journal of Interactive Advertising, Vol 9 No 2: 18-31

1. Milyen kérdésre keresi a választ a cikk, mi a fő kutatási kérdés, milyen hipotézisekkel él? Igazolja vagy sem a kutatás ezeket?

Fő kutatási kérdés: Az interaktív rich média hirdetés vajon nagyobb interaktivitást ér-e el a nem-interaktívakhoz képest.

H1: Egy interaktív rich média hirdetés szignifikánsan magasabb CTR-t ér el, mint egy nem-interaktív rich média hirdetés.

H2: Egy interaktív rich média hirdetésben a rolloverek (a hirdetés fölé visszük az egeret) sokkal nagyobb interaktivitást generálnak, mint a CTR-ek.

Mindkét hipotézist igazolja a kutatás.

2. Cikkben megtalálható fontosabb definíciók, hivatkozással

Online rich média: magában foglal olyan interaktív módszereket, amik mozgást mutatnak, illetve az érzékszervi hatásokat is kihasználják, mint például videó, audió, animáció. (Chabrow. 2006)

Megkülönböztetőnek nevezzük a stimulust, ha olyan egyedi jellegzetességei vannak, ami megkülönbözteti magát a látótér többi részétől. (Phillips and Lee, 2005)

3. Felállít-e elméleti modellt vagy keretet a szerző?

nem

4. Egyéb érdekes gondolat a cikkből

megkülönböztető hirdetési elemek figyelemfelkeltőek, illetve az emberek sokkal könnyebben visszaidézik az ilyen hirdetéseket (Phillips and Lee, 2005)

kreatív hirdetések eltérő gondolkozást, kockázatot, újdonságot, vagy humorérzéket igényelnek, ami pedig jobb felismeréshez (recognition) vezetnek (Baack, Wilson and Till, 2008)

az emberek emocionálisan reagálnak a váratlan stimulikra (Ang and Low, 2000)

a nagyobb banner hirdetések magasabb CTR-hez vezetnek a weben böngészők között, mint az információ-keresők körében (Li and Bukovac, 1999)

az interaktivitás lehetővé teszi a fogyasztók részvételét a meggyőzés folyamatában a hirdetési üzenetek kontrollálhatóságával (Song and Zinkhan, 2008)

az általános átkattintási arány (CTR): 0,01% (Cherewich, 2009)

online rich média hirdetésekre példák és leírásuk (táblázatban)

5. Konklúzió: milyen (menedzseri) következtetéseket fogalmaz meg a cikk

érdemes interaktív online rich média hirdetéseket alkalmazni

6. Saját vélemény: mi az, amivel egyet értesz/nem értesz egyet; mi az, amit hasznosnak találsz a témád szempontjából; mit kritizálnál

Nem tetszett a cikk, mert a legtöbb idézett forrás 2005 előttről volt (jó néhány 1998-ból), ezért nem érzem, hogy ma is feltétlenül igazak lennének az állításai.

A statisztikai háttere, módszertana, a hipotézisek bizonyítása is elég kétes a számomra, nem győzött meg az eredmények helytállóságáról.

online interactive rich media

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s